2007. november 27., kedd

Összegzés Kína gazdasági helyzetéről

Kína gazdasága - a világgazdaság lanyhulása ellenére - jó évet zárt 2002-ben. Az év során a politika az ehhez szükséges gazdasági stabilitás biztosítása kapott elsőbbséget, amit a kínai vezetésben zajló váltáshoz szükséges politikai-társadalmi háttér biztosítása motivált. Ennek következtében változattal maradt az állami fogyasztásösztönző gazdaságpolitika, a monetáris politika, és nem történt érdemi előrelépés a konkrét gazdasági kérdések kezelésében. A kínai gazdaság fejlődését a következő 5-10 évre meghatározó szervezeti, strukturális és gazdaságpolitika fő keretei kialakultak, a döntéseket azonban már a 2003 márciusában felálló új kormány hozhatja majd meg.

A kínai gazdaság a növekedési üteme 2002-ben gyorsult, a GDP 8%-kal nőtt, szemben a 2001-es 7%- kal. A növekedéshez a külgazdaság jó teljesítménye és a laza költségvetési politika is jelentősen hozzájárult. Az export 22,3%-kal az FDI 12,5%-kal nőtt. A deflációs nyomás továbbra is jelen van a gazdaságban.

A 2003-ra vonatkozó előrejelzések, hivatalos növekedési célkitűzések a növekedés lassulás számolnak, a GDP 7-7,5% körüli emelkedésével. Ezt valószínűleg csak további nagyarányú, hitelek kötvénykibocsátásból fedezhető költségvetési költekezéssel biztosított fogyasztás-ösztönzés lehetséges elérni.

Kína nemzeti összterméke 2002-ben 1,289 billió USD volt. Az 1996-2001 közötti 6 éves periódus az átlagos éves gazdasági növekedés 8,1 %-ot ért el.