2007. november 27., kedd

Tőkebefektetések

Kína 2002-ben 52.7 Mrd USD külföldi befektetést vonzott, ami 12,5%-kal haladta meg az előző év számait. Mindez a külföldi tőkebefektetések világméretű visszaesése mellett azt jelentette, hogy Kína megelőzte az USA-t, mint legnagyobb befektetési célország.
A kínai vállalatok külföldi befektetési tevékenysége bővül. Egyre több nagyobb, megfelelő technológiával rendelkező kínai vállalat jelenti be külföldi terjeszkedési, befektetési szándékát. A terjeszkedés célja a célországok piacain való kínai jelenlét növelése, valamint a kínai gazdaságnak szükséges stratégiai nyersanyagok különösen kőolaj, földgáz biztosítása. A külgazdasági minisztérium engedélyezési adatai szerint 2002-ben kínai cégek 350 vegyes vállalatot alapítottak külföldön 983 millió USD kínai befektetéssel.

Aláírásra került a Kína-ASEAN szabadkereskedelmi megállapodás elveit, menetrendjét rögzítő keretmegállapodás. Ennek értelmében 2010-re létrejön a Kína-ASEAN szabadkereskedelmi övezet. Kína e lépésével átvette Japántól a kezdeményező szerepet a kelet-ázsiai gazdasági integrációban. 2002-ben megkezdődtek az előkészítő megbeszélések a Kína-Hongkong szabadkereskedelmi megállapodásról.

Shanghai, a kínai kormány erőteljes lobbizása nyomán megkapta a 2010-es világkiállítás megrendezésének jogát.