2007. november 27., kedd

Kína külgazdasága, kereskedelempolitikája

2002 volt Kína első éve a WTO tagjaként. A WTO csatlakozás legfontosabb hozadéka nemcsak a bővülő gazdasági-kereskedelmi lehetőségek, hanem a gondolkodásmód megváltoztatása, a világgazdaságba való fokozottabb integráció elősegítése, a vállalatok reformjának gyorsítása, a megfelelő, piacgazdasági jogrendszer kialakítása. A tagsággal járó vállalásokat Kína 2002. január 1-­jétől alkalmazza, s ez a kínai kereskedelem politikai nyitását vonta maga után sok területen. A WTO csatlakozást követően a vámterhek csökkenésével egyidőben azonban nőtt a technikai akadályok (egészségügyi előírások, GMO, kvóták, engedélyek) alkalmazása, különösen a mezőgazdaság területén, és fokozódott a piacvédelem.

A világgazdasági stagnálás ellenére - a MOFTEC adatai szerint - 2002-ben Kína külkereskedelme 620,8 Mrd USD-t tett ki. Ezen belül az export 325,6 Mrd USD (+22,3%, az import 295,2 Mrd USD (+21,2%) volt. A kivitelen belül a gépipari termékek adják a legnagyobb hányadot, és ennek a termékcsoportnak a bővülése volt a legdinamikusabb. Az import oldalon hasonló a helyzet.

Kína a kivitel támogatására számos termék (textil, agrár termékek, egyes gépipari cikkek) esetében jelentős adó visszatérítést ad az exportőr vállalatoknak, 2002 első 11 hónapjában ennek értéke 3%-­kal nőtt, s 12,87 milliárd USD-t tett ki, ami az export volumen kb. 4,3%-a,

A külkereskedelem Kína különböző tartományai között igen egyenlőtlenül oszlik meg. A legfontosabb külkereskedő tartományok, városok továbbra is Guangdong és Jiangsu tartornány, illetve Shenzhen, Shanghai, Peking voltak.