A kínai mezőgazdaság helye a Világranglistán, a 90-es évek elején
1. hely:
rizs, kender, cukorcirok, gyapot, édesburgonya, repce, dohány, hagyma, uborka, körte, hús, tojás termelése, baromfi- és sertésállomány, selyemhernyó tenyésztése, halászat.
2. hely:
búza, kukorica, burgonya, földimogyoró, szezám, len, tea, bab, káposzta, alma, szilva termelése, kecskeállomány.
3. hely:
köles, juta, szója, narancs, ananász, cukor termelése, juhállomány.
A nagy népsűrűség miatt a földek túlnyomó részét a közvetlen táplálékul szolgáló növények foglalják el, s a takarmányféléknek alig jut hely. Az állattenyésztés ezért alárendelt szerepet játszik. A hatalmas sertés- és baromfiállomány a háztartási hulladékokat hasznosítja. A szarvasmarha és bivaly termelés fő célja az igaerő biztosítása. A táplálkozásban fontos fehérjeforrást jelent a belvízi és a part menti halászat. Dél-Kína hagyományos selyemhernyó-tenyésztés is említést érdemel.
rizs, kender, cukorcirok, gyapot, édesburgonya, repce, dohány, hagyma, uborka, körte, hús, tojás termelése, baromfi- és sertésállomány, selyemhernyó tenyésztése, halászat.
2. hely:
búza, kukorica, burgonya, földimogyoró, szezám, len, tea, bab, káposzta, alma, szilva termelése, kecskeállomány.
3. hely:
köles, juta, szója, narancs, ananász, cukor termelése, juhállomány.
A nagy népsűrűség miatt a földek túlnyomó részét a közvetlen táplálékul szolgáló növények foglalják el, s a takarmányféléknek alig jut hely. Az állattenyésztés ezért alárendelt szerepet játszik. A hatalmas sertés- és baromfiállomány a háztartási hulladékokat hasznosítja. A szarvasmarha és bivaly termelés fő célja az igaerő biztosítása. A táplálkozásban fontos fehérjeforrást jelent a belvízi és a part menti halászat. Dél-Kína hagyományos selyemhernyó-tenyésztés is említést érdemel.
<< Főoldal