2007. november 27., kedd

A turizmus gazdasági jelentősége

Az előző részben leírt gazdasági és társadalmi változások természetesen hatással voltak a kínai turizmus fejlődésére, amely, ezen területekhez hasonlóan, dinamikusan fejlődött 1978 óta. Kína a „nyitás és reform” politikája előtt gyakorlatilag zárva volt a turisták előtt, míg a kínai lakosok nagy többségének elérhetetlen volt egy külföldi utazás.

Az elmúlt negyedszázad során lezajlott fejlődéshez, akárcsak a gazdasági és társadalmi átalakuláshoz, szükség volt a kínai politikai vezetés közreműködésére. A kínai kormány napjainkban is jelentősen szabályozza a turizmus ágazatát, turizmus-politikájának fókuszában a beutazó turizmus aktív, a belföldi turizmus erőteljes, valamint a kiutazó turizmus „megfelelő” fejlesztése áll.

A World Travel & Tourism Council (WTTC) által készített turizmus szatellit számlarendszer szerint Kínában a turizmus közvetlenül 31,7 milliárd USD-ral (a GDP 2,5%-a), míg közvetve, a multiplikátor hatásokkal is számolva mintegy 121,6 milliárd USD-ral (a GDP 9,7%-a) járult hozzá a nemzeti össztermékhez 2002-ben. A turizmus szektor mintegy 14,6 millió embernek ad munkát közvetlenül (a foglalkoztatottak 2%-a), a kormányzati kiadások 3,7%-a, a befektetéseknek pedig 8,9%-a áramlott a turizmus iparágába.
A turizmus hozzájárulása a GDP-hez az elmúlt öt évben, 1997 és 2002 között, 23,1 milliárd USD­-ról 31,7 milliárd USD-ra nőtt, ami éves szinten 6,6%-os növekedésnek felel meg. A következő tíz évben ennél az értéknél is magasabb növekedésre, mintegy 8,1 %-os éves növekedésre számítanak a WTTC szakemberei. Ha ez teljesül, 2012-ben a turizmus szektor közvetlenül 82,3 milliárd USD-ral járul hozzá a kínai GDP-hez. Az egész világra vonatkozóan a kínai növekedési ütem felénél is kevesebb, éves szinten mintegy 3,8%-os növekedést jeleznek.

A dinamikus növekedés ellenére a turizmus gazdasági szerepe 2002-ben kisebb volt Kínában, mint az egész világ esetében, ami azt mutatja, hogy az elmúlt negyed évszázad dinamikus fejlődése sem volt elég, hogy a turizmus iparág a lemaradását ledolgozza. Azonban 2012-re Kína turizmus a foglalkoztatottság és a GDP-hez való közvetlen hozzájárulás kivételével megközelíti vagy meghaladja a világ egészének szintjét.